Vilma-ház

A legszebb  karácsonyfám

A legszebb  karácsonyfám

Legszebb, mert ajándék volt , meglepetés, szinte mennyből az angyal hozta. De életem legszebb ajándéka volt az az este is.

Még a 20-as évek végén történt, elszegényedtünk. A család édesapámat okolta a tönkremenetelünkért. Nem volt semmink, mert lefoglalták, elvitték, elveszett, elhagytuk, eladtuk, zálogba csaptuk. Vagy egyszerüen elrohadt, mint az asztal-és ágynemű, a gyönyörű damasztok, csipkék az utazóládákban, mik eláztak a kilakoltatáskor. Nem volt semmink. Már édesanyánk sem volt.

Bár én kaptam egy cipőt, azt sem bántam, hogy barna bokszbőr volt. A lucskos időben átázott, kitisztítottam és a sütő ajtajára tettem. A macska kiverte a pöcköt, bezáródott és összetöpörödött. Hát így köszöntött ránk a karácsony szenteste.  Nem volt karácsonyfánk sem. Már sötétedett, mikor Apuka elment a fenyőfapiacra, mert ilyenkor már nagyon olcsón, akár ingyen is kapni  lehetett egy szép kis karácsonyfát. Ott kucorogtunk a szobában mi gyerekek, hatan-heten, nem is tudom, hogy akkor hányan voltunk testvérek, mikor megállt a ház előtt egy hintó. Kiszállt egy dáma belőle egy szobalánnyal, kinek a keze tele volt dobozokkal. A kocsis egy szép nagy, már előre beállított és félig földíszített karácsonyfát hozott be a szobába. Megdermedve bámultuk őket, még a szobalánynak is pukedliztünk, mert olyan szép volt, mint egy tündér. A dáma villámgyorsan tette föl a fára az aranydiókat, ezüst madarakat, a sok színes csillogó gömböt, aztán a fa alá a sok-sok, masnival átkötött, különböző színű, nagyságú dobozt tett, amit nem győztek behordani neki. Kosárkákban narancs és füge volt, és még a rengeteg szaloncukor, az is mind-mind a fa alá került.

Elkészültek, a hölgy sorban homlokon csókolt bennünket és elmenőben még hátra szólt –” Mondjátok meg a gazember apátoknak, itt járt Mária” Aztán bedugta a kezét a muffba, és ahogy jöttek el is mentek.

Az izgatott kíváncsiságtól, a fénylő gyertyáktól kipirultan, a fát is túlragyogva, boldogan énekeltük a Mennyből az angyalt, mikor Apuka meggyújtotta az első csillagszórót. Könny volt a szemében, láttuk. Érezte, hogy itt voltak az angyalok is, nemcsak Mária.