Vilma-ház

Kálvin utca régen

Kálvin utca (Régen Templom utca)

Kálvin utca térképe 1865-ből
  1. kép: A Kálvin utca, régen Templom utca, a falu egyik legrégibb utcája. Szinte kizárólag reformátusok és evangélikusok lakták. 1865-ben: Kismihok, Kis Felső, Kisgyura, Dentsi, Faggyas, Katona, Vincze, Hóka, Kisgyura, Pálfi, Puskás, Kis-illés, Torma, Szalai, Nárai, Fazekas, Szabó és Hauszner családnak volt itt háza,  telke. (A Hauszner családnak lehetett az utca elején szatócsboltja az 1800-as évek végén majd Mátyásék vezettek egy vegyeskereskedést)

2.-kép: A templom 1837-1841 -ig , a  4 szobás, konyhás, kamrás verandás parókia 1862-ben épült, már akkor benti (ürgödrös)WC-vel, ami a verandáról nyílt.

1,-2,-3.-kép: A templom  bejárata régen, a kerítést lebontották a torony mellett.  A  első iskola 1864 -ben épült, rajta a felírat: ELEMI NÉPISKOLA   A Kisköznek nevezett átjárót a Kálvin és a Luther utca között 1908( évszám: Érfalvi F) nyitották meg a templom mellett. Mára megszűnt az átjárás.

1,-2 kép: Kálvin utca elején a XX. sz. elején a Nagyvendéglő és a Mátyás Ferenc (sz: 1888-+ 1933) féle vegyeskereskedés. A sarkon húsbolt volt, amit a háború alatt műtőnek használtak. Mondták későbbi bérlője után Hiller-háznak, Hiller-saroknak is. Most takarékszövetkezet van a helyén.  Szemben a volt jegyzőség, ami most óvoda.

3. kép:A túloldalon állt a tejcsarnok, a 20-as években építhették. 40 gazda adott be 1-1 marha árát, hogy fölépüljön a tejcsarnok.” Az akkori tejcsarnokos Orbán József (Fazekas) Később szikvízüzem, majd TSZ iroda volt benne. Ma magánlakás.

1,-2,-3 kép: Szalaiék régi háza a Kálvin utcában, és az új házuk a régi portával, A méhes a Vilma-ház portájára lett áttelepítve.(2,-3 kép: Dr. Kerecsényi Edit)

1-kép: 1967-ben társadalmi munkában készítették a 300 m hosszú  Kálvin utca burkolatát.  35 ezer Ft volt az anyagár és 42 ezer Ft a társadalmi munka  értéke.(JEK -es kép és adat) 2. kép-Téli szánkózás az utcában

2-kép: A  utcasaroktól lefele 4 ház épült a 19. század végén az utcával párhuzamosan. Mind a 4 Horváth-ház volt.(rokonok voltak) Mindegyik házban lakott egy Horváth Erzsébet: A legidősebb Vincze Jánosné Horváth Erzsébet, majd  Galambos Lászlóné Horváth Erzsébet, Vincze Sándorné Horváth Erzsébet és Kiss Istvánné Horváth Erzsébet. „Így is mentek el, ilyen sorban„.

A volt Vincze Sándorné Horváth Erzsébet féle ház (kép SM)

1,-2.-kép:  Kálvin utca  utolsó háza a katolikus Tóth Imréé (sz 1899- +1981) , aki a MÁV-nál dolgozott, majd hivatalsegéd volt, és ő volt utolsó szobi kisbíró.  A képet Dr. Kerecsényi Edit készítette a 60-as években a zsupptető leszedése előtt, a második képen Juliska néni, a felesége a Pici nevű kutyájukkal.

SK-vilmás gyűjtés