Vilma-ház

Búcsú Hosszú Lászlóné Palotai Erzsébettől

Hosszú Lászlóné Palotai Erzsébet Ukkon született 1937-ben. Édesapja Palotai Károly MÁV főtiszt, édesanyja Kaposi Erzsébet volt, kik Dombóváron kötöttek házasságot 1936-ban. Mind a ketten vasutascsaládban nőttek fel. Erzsébet öccse, Károly 1945-nen született Öreglakon. Erzsébet az elemi iskoláit Villányban végezte, aztán édesapa Somogyszobra került állomásfőnöknek, és a pedagógusképzőre már innen járt Kaposvárra.

Hosszú Lászlóné az iskola pedagógusaival, gyerekeivel( jobb szélen ül)

1960-ban kötött házasságot Hosszú Lászlóval, aki szintén MÁV tiszt és lelkes futballista volt. 1961-ben elvégezte a pécsi Tanárképző Főiskolát, 1962-től a somogyszobi iskolában tanított. Letette a színdarabrendezői vizsgát, a Vasutaskörben több jótékonysági színdarabot adtak elő a szobi focicsapat számára, ahol az édesapja volt a csapatkapitány és a férje és az öccse is játszott.

Bál a Vasutas-körben( Férjével a kép bal szélén)

Két gyermekük született: László fiúk 1961-ban, aki határőrtiszti főiskolát végzett és Hajnalka lányuk 1965-ben, aki szintén tanítónő lett.

1970-ben pedagógus kölcsönnel fölépítették otthonukat. Az iskolában az 1050. számú Petőfi Sándor Úttörőcsapat vezetője lett. A csapat számára gyűjtötték a vasat, rongyot. Táborozni vitte a gyerekeket a Balatonra, a 80-as években Fonyódligetre , Szennára. Írt tanulmányokat: Fejezetek a Somogyszobi Iskola történetéből és a Szob község fejlődése az 1867-es kiegyezés után címmel.

Elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedagógiai szakát, a megyében vezette a pedagógiai szakfelügyelőséget, majd az egyetemi szakosítót is elvégezte. Sokat utazott, ha kellett a férje vitte autóval el a nehezen megközelíthető helyekre.

1988. március 15-én alakult JEK (Jókedv Egészség Kultúra) férfikör a férje vezetésével, itt a programok szervezésében, lebonyolításában sokat segített.

A rendszerváltás előtti években fölelevenítette a betlehemezés hagyományát, járta karácsony előtt a falut az iskolás gyerekekkel.

1997-ben nyugdíjba ment. Több idő jutott a családra, férjével sokat foglalkoztak az unokákkal , nyaranta akár mind a négy unoka náluk volt. A spájz tele volt befőttel, lekvárral, savanyúsággal a család számára.

1998-ban megalakult a SANSZ (Somogyszobi Asszonyok Nők Szövetsége) a JEK testvérszervezete, melynek elnöke lett. Kórusukkal rendezvényeken szerepeltek, felléptek a környező falvakban is, megrendezték a költészet napját minden évben, jó hangulatú karácsonyi ünnepségeket szerveztek. Erzsi néni tagja lett a megyei nagyasszonyok társaságának.

Lányuk, Hajnalka korai tragikus halála (2015.) után a házaspár megroppant, egészségi állapotuk is megrendült. Az általuk vezetett szervezetek is vezetők nélkül maradtak, elsorvadtak. Laci bácsi 2017-ben, Erzsike 2019. november 16-án halt meg.

Hosszú Lászlóné Palotai Erzsébet temetése 2019. december 2.-án de. 11 órakor lesz a somogyszobi temetőben.

Örök nyugodalmat!

(vilmás gyűjtés)

SK