Vilma-ház

Bohenszki József portréja

Bohenszki József

Bohenszki József


I909. október 22-én született Somogyszobon egy 7 tagú család legkisebb gyermekeként. Édesapja, Bohenszky Sámuel Lackenbach-ból, Sopron megyéból, édesanyja, Bing Julianna Felsősegesdről származik. Öten voltak testvérek.
Az elemi iskolát Somogyszobon, a polgári iskolát Nagyatádon végezte el. Gyermekként megszerette édesapja pékmesterségét. A polgári iskola után kitanulta a szakmát és édesapja műhelyében dolgozott. Édesanyját korán, 1929-ben vesztette el, (ekkor 20. évében volt) erről idős korában is nagy fájdalommal emlékezett. Édesapja 1944-ben hunyt el.

Bohenszky család, József édesapja és édesanyja között, fönt


A második világháború során 1944. május 10-tól 1945. május 21-ig munkaszolgálatra, majd koncentrációs táborba hurcolták el. Több családtagját, azok gyermekeit is elhurcolták koncentrációs táborokba, ahonnét csak ő tért haza. Hogy ez a hazatérés a sors ajándéka vagy büntetése volt, azt döntse el az, aki e sorokat olvassa. 1947-ben megnősült, két leánygyermeke született. 1959-ben államosították a pékséget, ami a Somogy megyei Sütőipari Vállalat üzemegysége lett. Ekkor a vállalat nagyatádi járás telepvezetőjévé nevezték ki, ahol évtizedeken át dolgozott. Otthon állatokat tartott, földet művelt és lovas fuvarral is ellátta a falut, később a szomszédos településeket: Bolhást, Nagybarátit, Kaszót is kenyérrel, péksüteménnyel. Nyáron lovas kocsival, télen szánkóval hordták a friss kenyeret. Közmegbecsülésnek örvendett mind a vezetői, mind a beosztottjai körében. lnnét ment nyugdíjba 1971-ben. 1983-ban elköltözött a faluból. Balatonszéplakalsón élt haláláig. Siófokon lett eltemetve 1995 -ben.

Vőfényként, az alsó sor, balról az első vőfény

A fenti megemlékezéssel lánya, Bohenszki Mária, veje Gáspár Gyula és unokái Gáspár Róbert és Gáspár Gyula szeretnének hozzájárulni Somogyszob falutörténetének megírásához.

Bohenszki Mária


  1. (a cikk a Vilma-házi Hírmondó kérésére íródott)