Vilma-ház

Húsvéti rét

Húsvéti rét
A húsvéti -rét a mai Köztársasági utca helyén volt. Húsvét hétfőjén a falu apraja-nagyja itt gyűlt össze, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül. Az 50-es években beépítették, pár évig még a falu keleti részében megtartották a vásártéren, aztán elsorvadt ez a szokás.
Dr. Jankovits Tihamér szobi plébános, Somogyszob történetének összeállítója és kutatója ezt írta :Húsvéti rét, húsvét napján és másnap délután az ifjúság kimegy az uradalmi rétre labdázni. Ott van az egész község, az idősebbek mint nézők, a fiatalság mint résztvevők. Csak itt láttam ezt a szokást”.
Mindenki vitt magával kínálni valót, perecet, patkót, kuglófot, bort,  pálinkát. “Sokan almát vittek húsvéti ajándékba a keresztgyereküknek és itt adták át.  A fiatalok locsoltak, csak vízzel, tojásokat dobáltak, körtáncot, körjátékot játszottak: Utolsó pár előre fuss-t, Ne nézz hátra jön a farkast.” Ilyenkor lehetett ismerkedni is. Az idősebbek beszélgettek, kínálgatták egymást.


Most újjáéledt a Húsvéti- rét pár éve. Az első két alkalommal Békési Péter szervezésében először az Erdei Iskolánál, majd a sportpályán került megrendezésre.  Majd Bertáné Szabó Georgina  vezetésével a fiatal vilmások  a Vilma-háznál  elevenítették föl ezt a régi szép szokást már négy éven át. Húsvét hétfőjén locsolással, tojáskereséssel, játékokkal, vetélkedőkkel, meglepetéses jutalommal, batyus jelleggel szokott lenni a húsvéti játszó.     

   Tavaly és idén is elmaradt  a nagycsütörtöki tojáspingálással, a nagypénteki szobabelső bemutatásával és a tavaszi “Vilmások a fonóban” című kiállítás megnyitásával együtt.

Reméljük jövőre újra részese lehetünk ennek a fölélesztett régi szokásnak! !