Vilma-ház

Foglalkoztató, kovácsműhely, tetőtéri kiállítás

Foglalkoztató: kovácsműhely és a tetőtéri kiállítás

Leader-pályázatból építettünk 2014-ben a hátsó udvarban az egykori istálló helyén egy 20 m x 5m-es melléképületet 18,5 millió Ft -ból. Ennek a nagysága, arányai, stb, megfelelnek egy, a Vilma-ház utcájában levő istálló és pajta méreteinek, arányainak. A pályázati kiírás a közösségi térre szólt, nagyon nehezen lehetett összefésülni a műemlékesek követelményeivel. Mi a Luther u. 4 alatti pajtát-istállót szerettük volna megépíteni, az meg a pályázati kiírásnak nem felelt meg. A tervrajzot Szakonyi László készítette,   A 3. terv elfogadásával megkezdődhetett az építés.  Egy arányaiban, stílusában népi hatású, egyszerű, nagyon szép, méltóságteljes foglalkoztató lett a hátsó portán az első megépített épület. A ház átadása 2014. novemberében volt.

Itt kapott helyet az éléskamránk, egy nagy konyha kemencével, egy nagy foglalkoztató, ahol 48 embert tudunk asztalhoz ültetni, valamint a kovácsműhelyünk is itt van. Ez a sok vas biztonsága érdekében került ebbe az épületbe.

Kovácsműhely

Dr. Turi Dénes adományozta az Alapítványnak a családja három generációs kovácsmestersége alatt készített szerszámokat, a családi vonatkozású dokumentációval együtt. A hiányzó darabokat sikerült pótolnunk. Darvasról fújtatót, Segesdről üllőt ( a gazdától ellopott helyett), Szobról bőrkötényt, stb. kaptunk. A leltározás és a műhely berendezésének szakszerűsége Orbán István helyi kovácsmester felügyeletével, irányításával történt.

Tetőtéri kiállítás

2015-ben beépítettük az új foglalkoztató padlásterét szintén Leader-pályázatból 7,8 millió Ft-ért. Ekkor már volt helyünk, de nem volt bútorunk a kiállítás megrendezéséhez. Erre 2019-ig kellett várnunk. Leader-pályázaton nyertünk 1 millió Ft-ot, az alapítványunk tett még hozzá a saját pénzéből 500 000Ft-ot, így lett meg a bútor. 

Már karanténos világ volt, amikor berendeztük a néprajzi és helytörténeti kiállításunkat, különös tekintettel a helyi szokások bemutatására.

Zárhatósága miatt itt álltottuk ki a Segesdről kapott suszterműhelyt, Gelencsér Andor Ferenc susztermester hagyatékát. Itt kaptak helyet egy -egy tárlóban egy régi szobi amatőr festőnk, Sámóczi József és Kovács János népi fafaragóművész munkái. A vilmások a téli fonókban készített munkáit is itt mutatjuk be.. Az átadás 2020 májusában volt.

SK