Vilma-ház

Nyitott-fedett kocsiszín és a nyitott szín

Nyitott-fedett kocsiszín és a nyitott szín

A sok-sok mezőgazdasági eszköznek hely kellett.  Kubinyi-pályázaton kaptunk 1,5 millió Ft-ot. A pályázati feltételek miatt az Önkormányzat nagy anyagi terhet vállalt magára. Így a hiányzó összeget az Önkormányzat és az alapítványunk egyenlő arányban fizehette. Így készült el a nyitott-fedett kocsiszín, amely 45 m2 alapterületű. Itt kapott helyet a sok felhalmozott mezőgazdasági eszköz: szekér, szánkó, gyerekszánkók, többféle borona, eke, szelelő, darálók, stb.

A falakra függesztettük föl a kisebb eszközöket: vonyigát, szénavágót, cséphadarót, igákat és még sok mást a gyűjteményből. A nyugati belső oromfalra került a református templom régi toronyórájának északi számlapja.. Ekkor készült el a kiskertünk magaságyása is rakott téglafallal. Fűszernövényeket és zöldséget ültettek bele a vilmás asszonyok. Itt az egy évre való  salátát, hagymát, paprikát és gyógynövényeket termeljük meg. A levendulát a textilek molytalanítására használjuk fel.

A két épületet és a fallal szegett kertet Szakonyi László tervezte és az ő vállalkozói is építették fel.

Sajnos kicsi lett ez az épület  a gyűjteménynek.

2018-ban építettünk még egy nyitott színt, amelynek egyik felét lécezéssel leválasztottuk. Így lett helye a kádár és asztalos szerszámoknak. Ezt az épületet az Önkormányzat építtette, mi a költségekből keveset álltunk. Az elválasztó lécezést a vilmások készítették el. A leválasztott, zárható részben a régi asztalos szerszámok szinte teljes választéka megtalálható. A 20-as évekből származó bútorok szakrajzainak fénymásolata van két üveg között a falon és az összegyűjtött   régi, sérült székek támláit szereltük föl ide. Büszkeségünk a függőlegesen fűrészelő, kétemberes hosszú fűrész, de van fűrészfogvédő tokunk is.

A kis fészer nyitott részében egy asztallal, padokkal ellátott pihenőt rendeztünk be. Összejövetelekre itt főznek a férfiak és a gyerekeknek is nagyon jó nemezelőhely.

SK