Vilma-ház

Húsvéti rét, tavaszi kiállítás a fonók anyagából

Húsvéti rét
A húsvéti rét a mai Köztársasági utca helyén volt. Húsvét hétfőjén a falu apraja-nagyja itt gyűlt össze, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül. Az 50-es években beépítették, pár évig még a falu északi részében megtartották a vásártéren, aztán elsorvadt ez a szokás.
Dr Jankovits Tihamér szobi plébános, Somogyszob történetének összeállítója és kutatója ezt írta : „Húsvéti rét, húsvét napján és másnap délután az ifjúság kimegy az uradalmi rétre labdázni. Ott van az egész község, az idősebbek, mint nézők, a fiatalság, mint résztvevők. Csak itt láttam ezt a szokást”.
Mindenki vitt magával kínálnivalót, perecet, patkót, kuglófot, bort,  pálinkát. Sokan almát vittek húsvéti ajándékba a keresztgyereküknek és itt adták át.  A fiatalok locsoltak, csak vízzel, tojásokat dobáltak, körtáncot, körjátékot játszottak, utolsó pár előre fuss-t, ne nézz hátra jön a farkast. Ilyenkor lehetett ismerkedni is . Az idősebbek beszélgettek, kínálgatták egymást.”
Most újjáéledt a Húsvéti rét !!! Felevenítik ezt a régi szép szokást a vilmás fiatalok, idén már 6. alkalommal. Húsvét hétfőjén, délután fél 3  órakor kezdődik játékokkal, vetélkedőkkel, meglepetéses jutalommal, batyus jelleggel a húsvéti játszó!

Közben jótékonysági ajándék vásár az Alapítvány működéséért!

Óránként tárlatvezetés a múzeumban!

Tavaszi kiállítás a fonókban készített tárgyakból

A téli hónapokban minden pénteken du. 4 órakor összejövünk különböző kézműves technikákat tanulni, gyakorolni. A programok közül mindenki szabadon választ. Az itt készített munkákat állítjuk ki a Húsvéti -rét megkezdése előtt, du. 2 órakor. A kiállítás és a fehérgyász egy hétig látogatható.