Vilma-ház

Húsvéti rét, tavaszi kiállítás a fonók anyagából

Húsvéti rét
A húsvéti rét a mai Köztársasági utca helyén volt. Húsvét hétfőjén a falu apraja-nagyja itt gyűlt össze, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül. Az 50-es években beépítették, pár évig még a falu északi részében megtartották a vásártéren, aztán elsorvadt ez a szokás.
Dr Jankovits Tihamér szobi plébános, Somogyszob történetének összeállítója és kutatója ezt írta : „Húsvéti rét, húsvét napján és másnap délután az ifjúság kimegy az uradalmi rétre labdázni. Ott van az egész község, az idősebbek, mint nézők, a fiatalság, mint résztvevők. Csak itt láttam ezt a szokást”.
Mindenki vitt magával kínálni valót, perecet, patkót, kuglófot, bort,  pálinkát. „Sokan almát vittek húsvéti ajándékba a keresztgyereküknek és itt adták át.  A fiatalok locsoltak, csak vízzel, tojásokat dobáltak, körtáncot, körjátékot játszottak, utolsó pár előre fuss-t, ne nézz hátra jön a farkast.” Ilyenkor lehetett ismerkedni is. Az idősebbek beszélgettek, kínálgatták egymást.
Most újjáéledt a Húsvéti- rét pár éve. Az első két alkalommal Békési Péter szervezésében először az Erdei Iskolánál, majd a sportpályán.  Majd Bertáné Szabó Georgína  vezetésével a fiatal vilmások  rendezték a Vilma-háznál  elevenítették föl ezt a régi szép szokást már négy évig. Húsvét hétfőjén locsolással, tojáskereséssel, játékokkal, vetélkedőkkel, meglepetéses jutalommal, batyus jelleggel szokott lenni a húsvéti játszó.         Tavaly és idén is elmaradt  a nagycsütörtöki tojáspingálással, a nagypénteki szobabelső bemutatásával és a tavaszi Vilmások a fonóban című kiállítással együtt.

Reméljük jövőre újra részese lehetünk ennek a fölélesztett régi szokásnak! !

Tavaszi kiállítás a fonókban készített tárgyakból

A téli hónapokban minden pénteken du. 4 órakor összejövünk különböző kézműves technikákat tanulni, gyakorolni. A programok közül mindenki szabadon választ. Az itt készített munkákat állítjuk ki a Húsvéti -rét megkezdése előtt, du. 2 órakor. A kiállítás és a fehérgyász egy hétig látogatható.