Vilma-ház

A MAI ISKOLA A RÉGI MAJORSÁG HELYÉN

 
 A mai iskola a régi majorság helyén

 

A mostani iskola helyén a múlt század végén a káptalanság, majd később a hercegi majorság volt, Jó minőségű , Zsolnay- cserépkályhás, parkettás tiszttartói lakások voltak L alakban az úttal párhuzamosan,  itt lakott pl Kummel, a herceg főtitkára is. Több szolgálati lakás is volt  még a telek jobb oldalán az alkalmazottaknak, ahhoz ólak, istállók, pajták tartoztak, az udvaron három ásott kút volt. Volt egy nagy magtár, asztalosműhely, lakatosműhely, gépészműhely az udvarban. A porta a patakig lenyúlott, ott fűthető üvegházak voltak virág és zöldség-gyümölcs termeléséhez a hercegi birtok ellátására.

A volt majorsági épületek (képek: vilmás /JEK)-gyűjtés)

Építés és bontás (képek:vilmás /JEKgyűjtés)

Mivel a falu lakossága megnőtt , a régi felekezeti iskolák 3 helyen voltak,  illetve 45 után  a majornál is kialakítottak egy termet, szükségessé vált egy új iskola építése.

Iskola 1958-ban, 1 500 000 Ft -ból épült.  4 osztályterem, 1 előadóterem, 1 úttörőszoba, 3 szertárral, 1 napközis teremmel, igazgatói irodával és egy nevelőszobával épült a régi uradalmi major helyén.” (Györkös Rudolf igazgató adatai) Az új iskolába az 1952-ben születettek  jártak először. A mostani iskola építésével egy időben bontották le a régi épületeket, utoljára a tiszttartói  lakások maradtak , amelyeket 1959-ben eladták bontásra, méterét 1100 Ft-ért, a megmaradt kút is betemetésre került . Az iskolaparkot Penczinger Ferenc tervezte és telepítette. A sok rózsagrupp és ágyás melletti úton a mindenkori 8. osztályosok sétálgathattak  szünetekben. (vilmás gyűjtés) A park és a beton-drót kerítés 120 000Ft összköltségből készült el 1959-ben. (Györkös R . adatai) A betonkerítést Kasza Ferenc készítette (Beleg).

 

Az épülő iskola és a később hozzáépített pártház. képek🙁 vilmás /JEK gyűjtés)

1.kép:kész iskola 2-3-4-5-kép, a már parkosítás idejéből (vilmás gyűjtés)

1.kép-Osztály a tanári karral a főbejáratnál, középen Györkös Rudolf igazgató. 2.-kép: Az iskola hátsó bejáratánál Rátky Ivánné az osztályával(vilmás gyűjtés)

SK

Kapcsolodó link:

Az iskolapark megalkotója: Penczinger Ferenc

SK