Vilma-ház

KIE-s lányok hímzett zászlói 1948-ban, a szabadságharc 100 éves évfordulójára

1948-as március 15-én tartott
ünnepségen a 2 jubileumi zászló a nemzetiszínű zászlóval


Március 15-re emlékezünk .
A képen látható középső zászlót hat KIE-s lány hímezte, varrta az 1848-as forradalom 100. évfordulójára. (Kissillés Sándorné Kisgyura Katalin, Kiss Istvánné Horváth Erzsébet, Pecsét Józsefné Füles Irén, Hohe Nándorné Vincze Zsuzsanna, Hóka Józsefné Kisgyura Katica és egy még ismeretlen. A zászló a Vilma Háza Alapítvány gyűjteményében van) .

A kép „1948-ban készült a turulnál rendezett ünnepségen, melyet istentisztelet után tartottak.” Bal oldali zászlót szintén a KIE-s lányok hímezték Petőfi emlékére. Egy idézet is volt rajta, amit már nem tudunk.Emlékszem a nővéremnek 6 betűt kellett hímezni.” Mondta az egyik emlékező. Ez a zászló elveszett.

(KIE=Keresztyén Ifjak Egyesülete. A reformátusok keresztyénnek mondják a görög Khrisztosz, latin Christus magyar átírása a megváltó Jézus neve, „a Fölkent”. A katolikusok kereszténynek mondják ugyanazon kifejezést, melyet kiejtése szerint az idők folyamán a kereszt szóval azonosítottak. forrás: Keresztyén bibliai lexikon és Magyar Katolikus Lexikon)

Az 1948-ban hímzett zászló

Vilmás gyűjtés

SK