Vilma-ház

Karácsonyfa, karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

A karácsonyfa: Gyűjteményünkben van egy kereszt alapon egy rúd, melynek oldalán és a tetején lyukak vannak. Azokba kell a fenyő ágait beletűzni. Minden évben a fonó keretein belül földíszítjük a Vilma-ház karácsonyfáját. „Gyerekkoromban (30-as évek) már volt ajándék, apróságok. Előtteim még nem kaptak ajándékokat, Másról szólt akkor a karácsony. A fán is csak kiszaggatott mézeskalács volt , alma és gyertya.”

 
 Karácsonyi asztal: Három abrosszal terítettek.” Alulra a vetőabroszt, hogy jó termés legyen,de nem mostuk ki. Ezt kötötték össze a 2-2 végén és vetették keresztül a vállukon, ebből vetettek, ez erős kenderkócból szőtt volt, utána azt az abroszt tettük föl, amiről ettünk, legfelül a hímes szőttes, amit csak nagy ünnepkor szoktunk használni.”.

 

Karácsonyi ételek: Karácsony szentestéig aznap nem ettek mást, „csak gyümölcslevest, csak böjtöst, fejfölös hajdinlevest. Hús régen nem volt szenteste. Kocsonya! Este kocsonyát ettünk. Másnap tyúkleves volt hosszú metélttel, aztán paradicsommártás, tormamártás vagy foghagymamártás volt, volt sült hús, akkor meg kalács, a patkó meg a kuglóf. Másodnapján meg volt húsoskáposzta meg rétes.”

 Karácsonyi hiedelmek:
 „Édesanyám gyerekkoromban karácsonykor szentestétől étkezések után az abroszt lesöpörte. mindennap összesöpörte szobát, belegyűjtötte 1 teknőbe, karácsony után minden gyümölcsfa alá tettünk belőle.”
 

„Karácsonyfa a szobában volt az asztalon, alatta egy köteg széna volt. Karácsony elmúltával minden növényevő állat kapott belőle. Az asztal alatt volt egy teknő is, abban mindenféle termést összekevertek, karácsony után minden állat evett belőle”.

  Karácsony reggel (dec . 25) 1 hordóabroncsba szórták ki a kukoricát, „ha jön a kánya csibéért, egy helyre szaladjanak” a csibék.