Karácsonyfa, karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek
A karácsonyra való felkészülés az ádventi időszakban elkezdődött már. A lélek elcsendesedésével várták Krisztus eljövetelét.Az eljövetel kifejezés egyet jelent a Mesiással, aki az Úr nevében jön. A karácsonyra úgy készültek, mint a legkedvesebb vendég eljövetelére. Fontos volt a lélek, a test, a környezet tisztasága. Somogyszobon így ünnepelték Jézus eljövetelét:
A karácsonyfa: Gyűjteményünkben van egy kereszt alapon egy rúd, melynek oldalán és a tetején lyukak vannak. Azokba kell a fenyő ágait beletűzni. Minden évben a fonó keretein belül földíszítjük a Vilma-ház karácsonyfáját. „Gyerekkoromban (30-as évek) már volt ajándék, apróságok. Előtteim még nem kaptak ajándékokat, Másról szólt akkor a karácsony. A fán is csak kiszaggatott mézeskalács volt , alma és gyertya.”
Karácsonyi asztal:
Az áldás elnyerése volt a cél mindenre, hétköznapokra, ünnepekre, vetésre, állatokra. Három abrosszal terítettek. „Alulra a vetőabroszt tettük, hogy jó termés legyen, de nem mostuk ki. Ezt kötötték össze a 2-2 végén és vetették keresztül a vállukon, ebből vetettek, ez erős kenderkócból szőtt volt, utána azt az abroszt tettük föl, amiről ettünk, a hétköznapit, hogy áldás legyen a mindennapokon, legfelül volt a hímes szőttes, amit csak nagy ünnepkor szoktunk használni, hogy áldott legyen az ünnep”. Étkezések alkalmával a hímes abroszt levették, majd utána visszatették.
Karácsonyi ételek: Karácsony szentestéig aznap nem ettek mást, „csak gyümölcslevest, csak böjtöst, tejfölös hajdinlevest. Hús régen nem volt szenteste. Kocsonya! Este kocsonyát ettünk. Másnap tyúkleves volt hosszúmetélttel, aztán paradicsommártás, tormamártás vagy fokhagymamártás volt, volt sült hús is(pirított főttyúk), akkor meg kalács, a patkó meg a kuglóf. Másodnapján meg volt húsoskáposzta meg rétes.”