Vilma-ház

Somogyszobon volt tanító, FÁNCSY IMRE

 FÁNCSY IMRE

Nagyapám Gerényesen volt tanító, itt született édesapám. Három fiútestvér közül Apám, és testvérbátyja szintén ezt a hivatást választotta. 1926-ban Pécsen szerezte tanítói oklevelét.  1927-ben Vargán kezdte pályáját, összevontan tanította mind a nyolc osztályt. 1938-ban Buzsákra került, akkor itt tanított János testvére is.

1949-ben kezdett Somogyszobon tanítani, a család egy év múlva követte. A katolikus templom melletti iskolában tanította az első osztályt, utána is mindig csak elsősöket tanított, mikor iskolaigazgató helyettes lett, akkor is. Az iskolával egybeépült szolgálati lakásban élt édesanyámmal nyugdíjazásáig. Mikor felépült az új iskola, a régi osztályok helyén is lakásokat alakítottak ki, így szomszédaink is lettek

Édesanyámmal együtt Istenben hívő, római katolikus vallású szülőkként, ebben a szellemben nevelték három fiúgyermeküket, Imrét, Jánost, és Lászlót.

Mint jó emberre, és kiváló pedagógusra emlékszem Apámra, sok ember kérvényét, kérelmét írta meg a faluban. Akkoriban még a gyerekek köpenyben, hátratett kézzel ültek a padban, könyéktől feltett kézzel, két ujjal jelentkeztek, mégis akadt rosszaság, fegyelmezetlenség. Ilyenkor az asztaláról levette a 3o cm-es vonalzóját, és kis rosszaságért tenyerest, nagyobbért körmöst adott a nebulónak. Ki fia, borja, nem számított. Viszont, ha mozgott egy gyerek foga, azt szépen, gyengéden kihúzta. Egyszer egy színdarabot is rendezett, a falu kultúrházában adták elő, de a címére már nem emlékszem.

Apró szórakozásai közé tartozott, hogy vasárnap esténként barátaival egy pohár bor mellett, filléres alapon elultizgattak. Ezt aztán fölváltotta a TV-nézés. A faluban az elsők között vettünk TV-ét, így aztán elmoziztak az Angyal sorozaton a barátok, ismerősök, szomszédok.

6o-an évesen ment nyugdíjba. Fonyódon vettek OTP lakást. Szenvedélyének a horgászásnak már nem sokáig hódolhatott, még 63 éves sem volt, mikor szíve fölmondta a szolgálatot.

Fáncsy Lászó

Balatonalmádi, 2oo5. o3. o4.

(vilmás gyűjtés) SK