Vilma-ház

Luther utca

LUTHER UTCA
Luther utca (RÉGEN KIS UTCA)

Luther utca, régen Kis-utcának hívták. A fő utat  köti össze egy negyed kör alakban a Kálvin utcával. 1865-ös térkép alapján Horváth, Hosszú, Puskás, Kaman ?, Czippán, Katona, Szalay, Varasdi, Fazekas, Bódis és  Benke család telkei, házai voltak itt. Bal oldalon volt, mikor 5 Fazekas család is itt lakott 1-1 házban.

1- kép:Utcakép a 60-as (S.M.Levéltár) 2-kép: utcakép 70-es években.

Pukás Vilma háza (Luther u. 24)1839-ben épült, a falu első tégla parasztháza volt. 1982-ben országosan védett műemlék lett, 2003-ban renoválva, korhűen berendezve avattuk föl. Az elpusztult melléképületeket újra telepítettük. A porta és az épületek községi tulajdonban vannak, a néprajzi gyűjtemény a Vilma Háza Alapítvány tulajdona. A működtetés is az Alapítvány feldata.A 4. kép, a mai állapotot mutatja.1,és 2. kép: Dr Szabó Tünde felvétele, a levédéskor, 3. kép: Dr Kerecsényi Edit fényképe1964-ből.

A 18.sz-i térképen még a Luther utca nem kapcsolódik a Kálvin utcához, 1865.-ban már összeér a két utca. A Kálvin u. végén levő Horváth házak (4 ház) 5. tagja a sarkon túl épült föl.

1- kép: Érdekesek a kanyar telkei. A kanyarban kialakult háromszögben egy közös rész a 2 porta bejárata. 2-kép: Az átjárót a Vilma-ház és a Diseri -ház között a 70-es években nyitották meg.

Luther utca 11, Horváth Lajosné András Erzsébet (Buger Böske )  lakóháza,, melyet az apósa 1911-ben vett régi tulajdonosától,  Bódis Jánostól. Böske néni erdélyi származású volt. Halála után az örökös eladta a házat a szennai szkanzennek áttelepítésre, amit 1981-ben el is kezdtek. 1987-ben fejezték be az áttelepítést. A somogyszobi portára telepítették át a Puskás Vilma méhesét a Vilma-ház levédésekor. 1,és 3. kép: Csepinszky Mária fényképe az áttelepítés előtt, 2. kép: Az áttelepített méhes a szobi portán Szennában 4. kép: A ház ma  Szennán

1-kép:Dávidháziék háza a 70-es évek elején, ami a 19 sz. -20 sz. fordulóján épülhetett. 2. kép: Sámócziék pajtája, amit 1938-ban építettek.

1-2 kép: I. világháborús emlékmű a kisiskola telkén, melyet 1927-ben adtak át. A turult 1945 után a  falusiak eldugták egy padlásra, 56-ban visszaállították, azután végleg eltűnt. A mai turul Wéber Klára szobrászművész alkotása.

1-2 kép:A kisiskola a Kálvin utcában épült ref. iskola a Luther utcába átnyúló telkén épült 1902-ben. Másik telek is átért a Luther utcába, ők is kettéosztották a telket.

A baloldali portákon átfolyik a Kácsmóna , a falu legnagyobb patakja. 1-2 kép: A Vilma-ház telkén átfolyó Kácsmóna. (Kovács molnár patakja)

SK