Vilma-ház

Csupaszon állnak a fák: Téli madáretetés

Csupaszon állnak a fák

Téli madáretetés

Csupaszon állnak a fák, az utolsó vándormadarak is rég elrepültek, helyüket elfoglalták az északról érkező vendégek, amelyek nálunk töltik a telet.

A rovarok, hernyók nagy része elpusztult, az áttelelők már elbújtak, készülődhetünk a téli madáretetéshez. Ne kezdjük túl korán, mert akkor a madarak elhanyagolják a fák tisztítását, nekünk meg sokba kerül az eleség. Fagypont alatt kezdjünk etetni, ónos eső vagy havazás idején fokozzuk, mert ilyenkor nem férnek természetes táplálékhoz a madarak. Az etető fából készüljön, mert azon jól meg tudnak kapaszkodni. Fölösleges túlcicomázni, de a teteje legyen jó széles, hogy az eső és hó ne verjen be. Ha lehet, fára tegyük szemmagasságba, ágak közé, de úgy, hogy macska ne férjen hozzá. Mert ugye mi madarat etetünk, nem a környék macskáit.

Más a helyzet a ragadozó madarakkal, nekik is enni kell, amúgy is a gyengéket, betegeket kapják el az ellenségeik.

Az etetőanyag lehet napraforgó, dió, tökmag, lenmag, köles, földimogyoró, (nem sózott!), meggymag, kukoricadara, szalonna, háj, faggyú, stb. Lényeges azonban, hogy ne legyen romlott, penészes. A rigóknak kis ágra tűzhetünk főtt krumplit, almát is. A kukoricakását szitáljuk át szúnyoghálón, mert ha lisztes, könnyen összetapad és penészedik. A kását keverhetjük használt zsírral vagy étolajjal is.

Ha az etető alá dobunk belőle egy marékkal, a verebek nem vacakolnak a drága napraforgóval, inkább ezt eszik. A tévedések elkerülése végett mondom, a veréb ugyanolyan hasznos, mint a többi madár (védett is!), rengeteg hernyót és gyommagvat pusztít.

Ha elkezdjük etetni, az legyen folyamatos, tél végén pedig fokozatosan hagyjuk abba.

Környékünkön az alábbi madarakkal találkozhatunk: Léprigó, fekete rigó, rozsdafarkú, sordély, vörösbegy, süvöltő, keresztcsőrű, csúszka, királyka, őszapó, széncinege, kékcinege, búbos cinege, fenyves cinege, zöldike, citromsármány, csíz, tengelic, meggyvágó, pinty, ritkábban néhány más faj is előfordul. No, és a rengeteg veréb.

Gyakori lesz a környéken a karvaly, és néha a héja is bemerészkedik lakott területre.

Hóka Sándor

Somogyszob, 2OO4. ll. 20, Vilma Házi Hírmondó