Vilma-ház

Somogyszobi gazdák viselete

Somogyszobi módos gazdák(pógárok) 1910-ből./ A kép forrása: Somogy megye népművészete 2001/Dr. Knézy Judit gyűjtése
A képen szereplő gazdák Hohenlohe herceghez mentek küldöttségbe. „A református iskola számára kértek tűzifát, amit meg is kaptak. A herceg meg is vendégelte őket”.

A férfiak viselete: bőgatya, ing, mellény, zakó, csizma, kalap, legényekén árvalányhaj, már több férfinak van csokornyakkendője, nyakkendője.
Az idősebb somogyszobiak emlékezete szerint a hétköznapi viseleteben „Kisillés János, aki 1846-ban született, ő hordta utolsóként a faluban a bőgatyát. 1930-ban halt meg. „ Ünnepnapkor és vasárnap: „A nagyapám 1875-ben született, már zakóban és nadrágban esküdött, de a dédapám az még bőgatyában . Én más csak az egy Puskás Karaj Jóska bátyám nagyapjára emlékszem, hogy az még bőgatyában jött a templomba. De hétköznap még az sem abban járt. Én 38 -ban voltam első osztályos, akkor a padok előtt a templomban volt egy-egy pad a gyereknek, azon ültünk. Alacsony ember volt a Jóska nagyapja, erre az egyre emlékszem, aki bőgatyában jött ,ez már a Nagy tiszteletes idejében volt. A háború előtt meghalt az öreg”.
(vilmás gyűjtés)
SK