Vilma-ház

Somogyszobi portrék: Állomásfőnök volt Somogyszobon Palotai Károly

Somogyszobi portrék

Állomásfőnök volt Somogyszobon Palotai Károly

Palotai Károlynak már édesapja is vasutas volt. Az apa, Palkovics Károly 1879-ben született a Söjtörhöz tartozó Újmajorban, előbb fékező, majd kalauz lett. 1905-ben kötött házasságot Sindperger  Katalinnal ,egy jómódú, 15 holdon  gazdálkodó lányával. A férjet Fiumébe helyezték, itt született Palotai  Károly harmadik gyermekként 1911-ben. Heten voltak testvérek. A Palkovics gyerekek Fiumében az olasz iskolába jártak. Már gyerekként megtapasztalták a történelmet. Károly a háború után sokszor állt sorba kenyérért, élelemért nővérével, Jolánnal. 1920-ban, Trianon után a csonka Magyarországra jöttek át, itt három hónapig vagonokban laktak, később Zalaegerszegen albérletben éltek, majd 1924-ben házat építettek maguknak a Farkas Dávid utcában.( A ház még áll)  A gyerekek itt jártak gimnáziumba, vallásos nevelést kaptak, Károly sokat ministrált, lelki vezetőjük Mindszenti József volt, aki Zalaegerszegen volt akkor plébános. Mint édesapjuk, a gyerekek is szépen muzsikáltak, a fiútestvérek szerették a focit. Profi labdarúgóként játszottak Zalaegerszegen. Gimnázium után felsőkereskedelmi iskolába járt Károly a bátyjával együtt.

Az iskola elvégzése után Palotai Károly Pécsen végezte a vasutas tisztképzőt, közben megismerkedett leendő feleségével Dombóváron, Kaposi Erzsébettel. Erzsébet 1912-ben született Dombóváron. Édesapja Kaposi János MÁV fékező, anyja a kisnemesi családból származó Garay Teréz volt. A fiatal lány nagyon szépen zongorázott, énekelt, szép karrier előtt állhatott volna, de édesapja ellenezte a női karriert. Találkozása Károllyal szerelem volt az első látásra. Mikor egy jótékonysági dalesten kékszínű selyemestélyiben , szinte csak a fiúnak énekelte  utolsó számként az amúgy, a műsorba nem illő akkori slágert-“A szemed, megigézett a szemed” Károly csodálattal vegyes félelemmel nézte ezt a fiatal teremtést-Hogy tudja ő biztosítani ennek lánynak az eddig megszokott életformát.

1-kép: Kaposi Erzsébet egy színdarabban, 2-kép: Az ifjú pár, 3-kép: Palotai Károlyné

1936. július 4-én Dombóváron, mint MÁV tisztjelölt kötött házasságot Kaposi Erzsébettel.(A házassági anyakönyvi kivonatban már mint Palotai Károly szerepel, édesapját szintén Palotainak jegyezték be .)

Boba állomáshely után Ukkon kapott feladatot a férj, itt született meg első gyermekük, Erzsébet 1937-ben. Éltek még Dombóváron, Bükkösdön, 1942 szeptemberében Öreglakra helyezték állomásvezetőnek , a második gyermek, Károly, itt született 1945-ben. Villányi kitérővel Somogyszobra került  állomásfőnöknek, ahol évtizedekig teljesített szolgálatot. A család az állomás épületében az emeleti szolgálati lakásban élt. A feleség nevelte a gyerekeket és aktív tagja volt női szervezeteknek, varró, főző, sütő tanfolyamokat szervezett a vasutas feleségekkel.

1-kép:Tanfolyamon, jobbról a 3. sötét ruhában: Palotai Károlyné, 2-kép: Palotai Erzsébet, 3-kép: ifjú Palotai Károly

Palotai Károly munkáját szerető, feladatát szakszerűen ellátó szakember volt. Maximális teljesítményt várt el kollégáitól is. Mind a munkában, mind a megjelenésben nem tűrte a slendriánságot. Észrevett olyan apróságokat is, hogy a leszakadt gomb helyén a munkaruha kézelőjét dróttal fogták össze. Ilyenekért csendesen, de szólt.  Állomásfönőksége alatt a pályaszakasz sem lehetett gazos, szemetes. Volt mikor gyerekeket szervezett be pályát gazolni Rendet, fegyelmet és tisztaságot várt el mindenkitől.

Szenvedélyes futballrajongó volt. A helyi focicsapatban játszott, melynek később edzője is lett. Akkoriban a szobi csapat fönt volt a megyei listán, volt, mikor harmadikak lettek a megyében.  Itt játszott a csapatban fia, Károly, és későbbi vője, Hosszú László is.

1-kép: Palotai Károly álló sor,  balról a 4. 2-kép: Palotai Karcsi a  jobb szélén guggol, .3-kép: Hosszú László balról a 3. guggoló  (vilmás gyűjtés)

Erzsébet lánya tanárnő lett, 1960 kötött házasságot a szintén vasutas és focirajongó Hosszú István Lászlóval. László fiúk 1961-ben, Hajnalka lányuk 1965-született.

Károly fia az egyetem elvégzése után Pesten maradt, 1969-ben Csirmaz Máriát vette feleségül. Nekik is két gyermekük lett, Gabriella és Zoltán.

1974-ben ment nyugdíjba. Békés, csöndes évtized következett családja körében 1987-ig,  felesége haláláig.

Palotai Károly

Nyugdíjas évei csendben teltek, sok időt töltött gyermekeivel és unokáival, hosszú sétákat tett a jól ismert vasútparton.  1995-ben halt meg Kaposváron. Somogyszobon temették el.

Az életrajz Hosszú Lászlóné Palotai Erzsébet információi szerint készült, a képeket is Hosszú Lászlóné bocsátotta rendelkezésünkre

(vilmás gyűjtés)SK

.