Vilma-ház

Kovács János somogyszobi fafaragó népművész

Kovács János

Nevem Kovács János, születtem l939. július 3O-án Szabáson. Szüleim mezőgazdasággal foglalkoztak. Hárman voltunk testvérek. Az általános iskolát Szabáson végeztem el. Aranykalászos mezőgazdasági iskolát Csurgón, a Kertészeti Technikumot a kőszegi iskola  Somogyszobra kihelyezett levelező szakán végeztem. Dolgoztam az ötvösi erdészetben, nagyatádi téglagyárban, dohánykutató kísérleti gazdaságban Szarkástón, a somogyszobi göngyölegben, majd l962-től nyugdíjba vonulásomig a vasútnál. A  somogyszobi „Jókedv, Egészség, Kultúra”  Férfikör, a nagyatádi Kertbarát Egyesület és a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület tagja vagyok.

l959-től vagyok Somogyszob lakosa. l96O-ban nősültem. Két gyermekem és 4 unokám van.

Hobbimat, a fafaragást l96O-tól művelem Jalsovec Ferenc indíttatására. Tanítómestereim között említhetem megTóth Mihályt, Varga Lászlót, Szőke Istvánt és a faragó táborok résztvevőit, ahol rendszeresen részt veszek.

Tárgyaimon virág motívumok láthatók. Használati és dísztárgyakat faragok. Kopjafa, irányjelző, hirdetőtábla, díszkapu és pihenő a Klubok Házánál, emlékoszlop, kereszt az Erzsébet kertben látható.Büszke vagyok rá, hogy mindenki megnézheti. Sok zsűrizett tárgyam van. Több kiállításon részt vettem, ahol díjazásokban is részesültem: Balatonlellén, Kaposváron, Nagyatádon, Nagykanizsán, Pécsen és Somogyszobon az iskolánál is. Munkáim elkerültek külföldre is: Ausztriába, Ausztráliába, Kanadába, Svédországba, Németországba, Franciaországba, Olaszországba, Romániába és Ukrajnába.

2OO4-ben felkértek a „Falunk legszebb utcája” vándortábla faragására, melyet örömmel teljesítettem, hiszen ez is a falumat díszíti. Időm nagy részét ez a hobbim tölti ki, hiszen elsősorban saját örömömre csinálom, de örülök, ha másnak is tetszik. Jelenleg is kiállításra készülök, márciusban Nagyatádon, áprilisban Kaposváron mutatjuk be munkáinkat az Egyesülettel.

1.-kép:Kovács János, 2.-kép: A Vilma-háznál tartott viselet -bemutatón a nagyapa, a lánya és az unokája népviseletben, illetve a hercegi parádés-kocsis zubbonyban.

(Kovács János a feleségével és leányával együtt tagja a Vilma Háza alapítvány barátai körének, ahol mind a hárman sok ingyenmunkával járulnak hozzá az Alapítvány sikeres működéhez. SK)

Somogyszob, 2OO5. február

Kovács János

(vilmás gyűjtés) SK